خانه تاب آوری Home of Resilienceیادداشتها و مطالب اختصاصی

مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری خانواده

مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری کودکان، نوجوانان و والدین

مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری خانواده: در این مطلب به اهمیت تفکر مثبت (یا به عبارت دیگر مثبت اندیشی) و تأثیرات آن بر تاب آوری و بهزیستی خانواده خواهیم پرداخت.

مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری خانواده

مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری کودکان، نوجوانان و والدین
کاری از پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران

نکات کلیدی این مطلب:

  • مثبت اندیشی می تواند شادی و رفاه شما را بهبود بخشد.
  • مثبت اندیشی تمرکز بر چیزهایی است که به خوبی پیش رفته اند و همچنین توجه به اینکه چگونه آنها به وقوع پیوسته اند.
  • تمرینات مثبت اندیشی منظم می تواند شما را به مثبت اندیشی عادت دهد.

چرا تفکر مثبت برای کودکان، نوجوانان و والدین خوب است؟

مثبت اندیشی می تواند به شما و فرزندتان کمک کند تا اتفاقات و کلیه داشته های خوب زندگیتان را متوجه شوید و از آنها قدردانی کنید.

مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری خانواده
مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری خانواده

صرف زمان زیادی برای فکر کردن به چیزهایی که اشتباه پیش رفته اند آسان است. هنگامی که این کار را انجام می دهید، این موارد می تواند طاقت فرسا به نظر برسد و منجر به نگرانی و استرس خواهد شد. اما وقتی یاد بگیرید که مثبت فکر کنید، می توانید زمان های سخت را در چشم انداز نگه دارید.

و مسلماً اگر روی نکات مثبت تمرکز کنید و نکات منفی را در چشم انداز نگه دارید، برای شادی و سلامتی شما خوب است.

هر چه بیشتر مثبت فکر کنید، راحت تر می شوید. یک فعالیت مبتنی بر مثبت اندیشی می تواند شما و فرزندانتان را به فکر مثبت تری در مورد مواردی که خوب پیش رفته اند و چرایی آن ها عادت دهد.

چگونه یک فعالیت مبتنی بر مثبت اندیشی انجام دهیم؟

هر روز به مدت یک هفته، 10 تا 15 دقیقه برای نوشتن 3 موردی که خوب پیش رفته اند، وقت بگذارید.

این تمرین می تواند چیزی به همین سادگی باشد که «پسرم امروز صبح به من لبخند زیبایی زد». یا ممکن است یک رویداد مهم باشد – برای مثال، “من برای جشن تولد دخترم برنامه ریز کردم”. زیر هر چیزی که خوب پیش رفت، بنویسید که برای تحقق آن اتفاق خوب، شما چه کردید؟ به عنوان یک مثال ساده، اگر نوشته اید «پسرم امروز یک لبخند زیبا به من داد»، می‌توانید بنویسید: «من لبخند زدم و او هم پاسخ داد».

سعی کنید یک هفته این تمرین را امتحان کنید. ممکن است در ابتدای انجام این کار عجیب به نظر برسد، اما با تمرین آسان تر می شود.

افرادی که این تمرین مثبت اندیشی را انجام می دهند، می گویند که احساس شادی بیشتری دارند، کمتر نگران هستند و کمتر غمگین می شوند. چرا با به اشتراک گذاشتنِ این تمرین آسان و مهم با خانواده و دوستانتان، شادی را گسترش نمی دهید؟!

مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری خانواده
مثبت اندیشی و ارتقاء تاب آوری خانواده

انطباق تفکر مثبت برای کودکان در مراحل مختلف

ممکن است لازم باشد این فعالیت تمرینی را با بچه‌های کوچک‌تر هم انجام دهید تا بتوانید به آنها کمک کنید تا ایده‌هایی پیدا کنند.

به عنوان مثال، فرزند کوچکتر شما ممکن است یک کاردستی ساخته باشد که واقعاً دوستش دارد. کودکان کوچکتر نیز ممکن است برایشان آسان تر باشد که از چیزهای مثبتی که روی آنها تمرکز می کنند، نقاشی بکشند، مانند تصویری از یک خانه زیبا!

کودکان بزرگتر و نوجوانان می توانند این تمرین را به تنهایی انجام دهند. اما ممکن است فراز و نشیب‌های بیشتری نسبت به گذشته داشته باشند، بنابراین ممکن است روزهایی باشد که مثبت اندیشی برایشان سخت‌تر باشد. برخی از تشویق های ملایم شما می تواند به ادامه یافتنِ این مسیر کمک کند. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد به فرزندتان یادآوری کنید که یک تکلیف دشوار را به پایان رسانده یا در انجام کارهای جانبی خانه و خانواده کمک بوده است.

مثبت اندیشی و ارتباط مستقیم و اجتناب ناپذیرش با تاب آوری

مثبت اندیشی ارتباط مستقیم و اجتناب ناپذیری با تاب آوری دارد. وقتی اعضاء خانواده تلاش می کنند با همین تمرینات ساده بر روی تفکر مثبت تمرکز کنند، به همین میزان بیشتر با هم صحبت و همفکری می کنند، بیشتر در مورد جنبه های مثبت زندگی مابین آنها گفتگو صورت میگیرد و همه این موارد ظرفیت های جدیدی خلق می کند که ضمن افزایش دمای عاطفی خانه و خانواده، موجب افزایش بهزیستی و تاب آوری آنها نیز خواهد شد.

منابع:

Harvard Medical School (2019). Positive psychology: Harnessing the power of happiness, mindfulness, and inner strength. Harvard Medical Publishing

Siegel, D.J. (2013). Brainstorm: The power and purpose of the teenage brain. Penguin Group

رسانه تاب آوری ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا