رسانه ها و سلامت روان: در دنیای امروز، بسیاری از ما برای یافتن و ارتباط با یکدیگر به پلتفرم های رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر، اسنپ چت، یوتیوب و اینستاگرام متکی هستیم. در حالی که هر کدام مزایای خود را دارند، مهم است که به یاد داشته باشید که رسانه های اجتماعی هرگز نمی توانند جایگزینی برای ارتباط انسانی در دنیای واقعی باشند.
فهرست عناوین این مطلب
رسانه ها و سلامت روان
نقش رسانه های اجتماعی در تاب آوری و سلامت روان
کاری از تیم تخصصی خانه تاب آوری ایرانیان
انسان موجودی اجتماعی است. ما برای پیشرفت در زندگی به همراهی دیگران نیاز داریم و استحکام ارتباطات ما تأثیر زیادی بر سلامت روان و شادی ما دارد.
ارتباط اجتماعی با دیگران می تواند استرس، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد، ارزش انسانی را افزایش دهد، آرامش و شادی ایجاد کند، از تنهایی جلوگیری کند و حتی سال ها به زندگی شما بیافزاید. از طرف دیگر، فقدان ارتباطات اجتماعی قوی می تواند سلامت روانی و عاطفی شما را با خطرات جدی مواجه سازد.
در دنیای امروز، بسیاری از ما برای یافتن و ارتباط با یکدیگر به پلتفرم های رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر، اسنپ چت، یوتیوب و اینستاگرام متکی هستیم. در حالی که هر کدام مزایای خود را دارند، مهم است که به یاد داشته باشید که رسانه های اجتماعی هرگز نمی توانند جایگزینی برای ارتباط انسانی در دنیای واقعی باشند.
برای تحریک هورمونهایی که استرس را کاهش میدهند و باعث میشوند احساس شادی، سلامت و مثبتتری داشته باشید، نیاز به تماس حضوری با دیگران دارد. از قضا برای فناوریای که برای نزدیکتر کردن افراد طراحی شده است، صرف زمان زیاد برای تعامل با رسانههای اجتماعی میتواند باعث شود احساس تنهایی و انزوا کنید و مشکلات سلامت روانی مانند اضطراب و افسردگی را تشدید کنید.رسانه ها و سلامت روان
اگر زمان زیادی را در رسانه های اجتماعی می گذرانید و احساسات غمگینی، نارضایتی، ناامیدی یا تنهایی زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد، ممکن است زمان آن رسیده باشد که عادات آنلاین خود را دوباره بررسی کنید و تعادل سالم تری پیدا کنید.
با یک درمانگر مجاز صحبت کنید
BetterHelp یک سرویس درمانی آنلاین است که شما را با درمانگران مجاز و معتبری که می توانند به افسردگی، اضطراب، روابط و موارد دیگر کمک کنند، متصل می کند. ارزیابی را انجام دهید و در کمتر از 48 ساعت با یک درمانگر هماهنگ شوید.
جنبه های مثبت رسانه های اجتماعی
در حالی که تعامل مجازی در رسانه های اجتماعی مزایای روانشناختیِ مشابه تماس چهره به چهره را ندارد، هنوز راه های مثبت زیادی وجود دارد که می تواند به شما کمک کند در ارتباط باشید و از این رفاه خود لذت ببرید.
رسانه های اجتماعی شما را قادر می سازد:
- با خانواده و دوستان در سراسر جهان ارتباط برقرار کنید و به روز بمانید.
- یافتن دوستان و جوامع جدید؛ با افراد دیگری که علایق و سلایق مشابه دارند، ارتباط برقرار کنید.
- به اهداف ارزشمند بپیوندید یا تبلیغ کنید. افزایش آگاهی در مورد مسائل مهم
- در مواقع سخت به دنبال یا ارائه حمایت عاطفی باشید.
- اگر مثلاً در یک منطقه دورافتاده زندگی میکنید، یا استقلال محدودی دارید، اضطراب اجتماعی دارید یا بخشی از یک گروه به حاشیه رانده شده هستید، ارتباط اجتماعی حیاتی پیدا کنید.
- برای خلاقیت و ابراز وجود خود راهی پیدا کنید.
- منابع اطلاعات و یادگیری ارزشمند را (با دقت) کشف کنید.
جنبه های منفی رسانه های اجتماعی
از آنجایی که این یک فناوری نسبتاً جدیدی است، تحقیقات کمی برای اثبات پیامدهای بلندمدت، خوب یا بد استفاده از رسانه های اجتماعی وجود دارد. با این حال، مطالعات متعدد ارتباط قوی بین استفاده زیاد از رسانه های اجتماعی و افزایش خطر ابتلا به افسردگی، اضطراب، تنهایی، آسیب رساندن به خود و حتی افکار خودکشی را یافته اند.رسانه ها و سلامت روان
رسانه های اجتماعی ممکن است تجربیات منفی مانند:
عدم کفایت در مورد زندگی یا ظاهر شما. حتی اگر میدانید که تصاویری که در شبکههای اجتماعی مشاهده میکنید دستکاری میشوند، باز هم میتوانید در مورد ظاهرتان یا آنچه در زندگیتان میگذرد احساس ناامنی کنید. به طور مشابه، همه ما می دانیم که افراد دیگر تمایل دارند فقط نکات برجسته زندگی خود را به اشتراک بگذارند، به ندرت نقاط ضعفی را که همه تجربه می کنند اشتراک گذاری می شود. اما این احساس حسادت و نارضایتی را هنگامی که در عکس های فتوشاپ شده یک دوست از تعطیلات ساحلی آنها ورق می زنید یا در مورد تبلیغ جدید هیجان انگیز آنها در محل کار مطالعه می کنید، کم نمی کند.
ترس از دست دادن (FOMO) و اعتیاد به رسانه های اجتماعی. در حالی که FOMO بسیار قدیمی تر از مدت زمان حیات رسانه های اجتماعی بوده است، به نظر می رسد سایت هایی مانند فیس بوک و اینستاگرام این احساس را تشدید می کنند که دیگران بیشتر از شما سرگرمی یا زندگی بهتری دارند. این ایده که شما چیزهای خاصی را ندارید می تواند بر عزت نفس شما تأثیر بگذارد، اضطراب شما را تحریک کند و حتی مانند اعتیاد به استفاده بیشتر از رسانه های اجتماعی دامن بزند. FOMO میتواند شما را وادار کند که هر چند دقیقه یکبار گوشی خود را بردارید تا بهروزرسانیها را بررسی کنید، یا اجباراً به هر هشدار پاسخ دهید – حتی اگر این به معنای ریسک کردن در حین رانندگی، از دست دادن خواب شبانه یا اولویت دادن به تعامل با رسانههای اجتماعی باشد.
انزوا. مطالعه ای در دانشگاه پنسیلوانیا نشان داد که استفاده زیاد از فیس بوک، اسنپ چت و اینستاگرام باعث افزایش احساس تنهایی می شود. برعکس، این مطالعه نشان داد که کاهش استفاده از رسانه های اجتماعی در واقع می تواند باعث شود کمتر احساس تنهایی و انزوا کنید و بهزیستی کلی شما را بهبود بخشد.
افسردگی و اضطراب. انسان برای داشتن سلامت روانی نیاز به تماس چهره به چهره دارد. هیچ چیز به اندازه تماس چشم به چشم با کسی که به شما اهمیت می دهد، استرس را کاهش نمی دهد و خلق و خوی شما را سریعتر یا موثرتر تقویت می کند. هرچه تعامل با رسانه های اجتماعی را بر روابط شخصی اولویت دهید، بیشتر در معرض خطر ابتلا یا تشدید اختلالات خلقی مانند اضطراب و افسردگی هستید.
زورگویی سایبری. حدود 10 درصد از نوجوانان گزارش می دهند که در رسانه های اجتماعی مورد آزار و اذیت قرار می گیرند و بسیاری از کاربران دیگر در معرض نظرات توهین آمیز قرار می گیرند. پلتفرمهای رسانههای اجتماعی مانند توییتر میتوانند کانونی برای انتشار شایعات مضر، دروغها و سوءاستفادههایی باشند که میتوانند زخمهای عاطفی ماندگاری بر جای بگذارند.
خود شیفتگی. به اشتراک گذاری سلفی های بی پایان و تمام افکار درونی شما در رسانه های اجتماعی می تواند یک خودشیفتگی ناسالم ایجاد کند و شما را از ارتباطات واقعی دور کند.رسانه ها و سلامت روان