“طرح تفکیک وظایف کمیته امداد و بهزیستی;از روایت فتاح درباره دغدغه اعتباری بهزیستی تا پیشنهاد محسنی برای وظایف کمیته امداد”
طرح تفکیک وظایف سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) در حالی از سوی نمایندگان با هدف ساماندهی خدمات حمایتی و توانبخشی ارایه شده به نیازمندان در دستور کار مجلس قرار گرفته است که به نظر می رسد هنوز اتفاق نظر نهایی بین روسای این دو مجموعه حاصل نشده و زمینه های لازم برای این تفکیک وجود ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران به نقل از خانه ملت؛ طرح واگذاری خدمات حمایتی به کمیته امداد امام خمینی (ره) و خدمات توانبخشی به سازمان بهزیستی درحالی مورد بحث و بررسی نمایندگان مجلس قرار گرفته که روسای دو نهاد اظهارات متفاوتی را درباره این تفکیک مطرح کرده اند؛ پرویز فتاح رئیس کمیته امداد امام (ره) در حالی بر انجام امور حمایتی از سوی کمیته امداد تاکید دارد که محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی کمک به افراد نیازمند را براساس اصل 21 و 29 قانون اساسی وظیفه دولت می داند.
رئیس سازمان بهزیستی معتقد است: محوریت کمک به نیازمندان که برعهده دولت است را بهزیستی کنترل میکند و کمیته امداد هم می تواند به عنوان بخشی از هزارNGO ای که با این سازمان همکاری میکنند را بر عهده گیرد، رئیس کمیته امداد امام (ره) اما نگرانی سازمان بهزیستی از این تفکیک را ناشی از احتمال کاهش منابع این سازمان می داند.
در چنین شرایطی و در جریان رسیدگی به طرح مذکور در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس که مورد موافقت اعضای کمیسیون نیز قرار نگرفت، برای جامع تر و شفاف تر شدن طرح تفکیک وظایف حمایتی و توانبخشی، درخواست تشکیل کارگروهی داده شد که عبدالرحمان رستمیان نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان ریاست آن را به عهده گرفته است.
نگرانی بهزیستی ناشی از احتمال کاهش منابع است
پرویز فتاح رئیس سازمان کمیته امداد امام(ره) که موافق این طرح و تفکیک وظایف این دو نهاد است به خبرنگار خانه ملت، می گوید: مسئولان سازمان بهزیستی در این زمینه نگرانیهایی دارند، در واقع آنها با این تفکر که خروج تعدادی از مددجویان تحت پوشش این سازمان، سبب عدم اختصاص منابع به آنها خواهد با این طرح مخالفت کردند.
رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) می گوید: سازمان بهزیستی معتقد است نیروی انسانی متناسب با وضع موجود را دارد لذا با تفکیک با مشکل مواجه خواهند شد، آنها تصور میکنند با اجرای این طرح بخشی از وظایف توانبخشی که در حوزه پزشکی است به وزارت بهداشت محول می شود، این درحالی است که ما به هیچ عنوان با دلایل مخالفت سازمان بهزیستی موافق نیستیم چراکه کمیته امداد امام خمینی(ره) قصد دخالت در حوزه توانبخشی را ندارد، لذا کمیته امداد امام خمینی(ره) همان گونه که از ابتدا در حوزه حمایتی فعالیت داشته با اجرای این طرح نیز تنها به حوزه حمایتی خواهد پرداخت.
فتاح با اشاره به اینکه کارگروه تشکیل شده در کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس برای بررسیهای کارشناسانه در تفکیک وظایف کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی بسیار موثر واقع خواهد شد، می گوید: در حقیقت به نظر می رسد طرح تفکیک وظایف کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی نیاز دارد تا پخته تر شود، در این زمینه کمیسیون بهداشت و درمان هم مختار است تا از هر گروه و نهادی همچون جمعیت هلال احمر برای طرح تفکیک وظایف کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی به عنوان مشاوره استفاده کند.
بر اساس ماده 21 و 29 قانون اساسی دولت موظف به کمک به مددجویان است
انوشیروان محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی اما درباره طرح تفکیک وظایف حمایتی و توانبخشی به خبرنگار خانه ملت، می گوید: خدمات حمایتی بخشی از خدمات تخصصی اجتماعی است که این موارد تفکیک پذیر نیستند، به عبارت بهتر در حلقه توانمندسازی فراهم کردن زمینه روحی – روانی فرد برای اشتغال، مهارت آموزی و اجتماع محوری نیازمند اقدامات تخصصی است.
رئیس سازمان بهزیستی کل کشور، با تاکید بر استفاده از تیم مددکاری در رفع مشکلات مددجویان این سازمان، می گوید: سازمان بهزیستی در حال حاضر 470 مرکز کلینیک مددکاری داشته و یک هزار NGOبا این سازمان همکاری میکنند، بنابراین براساس اصل 21 و 29 قانون اساسی، دولت وظیفه کمک به مددجویان و افراد نیازمند را برعهده دارد.
بهزیستی بسیاری از همپوشانیها با کمیته امداد را از گذشته تاکنون رفع کرده
وی همچنین با اشاره به اینکه کمیته امداد امام (ره) از دولت اعتبار دریافت میکند، تصریح می کند: اگر به بودجه کمیته امداد در سال 94 دقت شود مبلغی حدود 3 هزار و 700 میلیارد تومان به این مجموعه اختصاص داده شده است؛ از این رو دولت محوریت کمک به نیازمندان را برعهده داشته و این محوریت را بهزیستی کنترل میکند؛ البته کمیته امداد هم می تواند به عنوان بخشی از همان هزارNGO قسمتی از اقدامات را انجام دهد.
محسنی بندپی با تاکید بر اینکه بهزیستی بسیاری از همپوشانیها با کمیته امداد را از گذشته تاکنون رفع کرده است، یادآور می شود: طبق تواققهای صورت گرفته با رئیس کمیته امداد در معاونت رفاه وزارت تعاون اقدامات بسیاری دراین زمینه انجام شده، به بیان روشن تر سامانه یکسانی طراحی شده و اطلاعات موجود در دو سازمان درحال انتقال است.
گفتنی است: یک فوریت طرح تفکیک وظایف حمایتی و توانبخشی کمیته امداد امام(ره) و سازمان بهزیستی در مرداد ماه سال جاری در نشست علنی مجلس به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید، فاطمه رهبر، عضو کمیسیون اصل نود مجلس طرح تفکیک حمایتی و توانبخشی وظایف کمیته امداد امام (ره) و سازمان بهزیستی را به دلیل برخی موازی کاری ها میان این دو نهاد که سبب هدر رفت منابع اعتباری، نیروی انسانی و سردرگمی مددجویان شده است، ضروری دانست.
حال با این تفاسیر باید منتظر ماند تا نتیجه طرح این مباحث در کارگروه تشکیل شده در خصوص تفکیک وظایف حمایتی و توانبخشی بررسی و نهایی شود.