مدرس دانشگاه و مشاور دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدربا بیان اینکه با سه رویکرد به اعتیاد در زنان توجه می شود ، گفت : یک رویکرد، رویکرد انکار و سکوت بود و نادیده انگاشتن اعتیاد زنان که متاسفانه دوره طولانی را در کشور ما طی کرده است.
دکتر حمید صرامی در گفتگو با رادیو گفتگو افزود : در نگاه دوم، یک نگاه اغراق آمیزی را الان شاهد هستیم که بعضی از افراد با یک نگاه های بیش آمارانه به دنبال این هستند که وضعیت اعتیاد در زنان را سیاه نمایی کنند. اما ما باید با یک نگاه واقع بینانه و مبتنی بر داده های پژوهش ها ببیینم که وضعیت اعتیاد در زنان چگونه است و عوامل مختلف در این عرصه چیست.
وی به بررسی وضعیت زنان بر اساس آخرین پژوهش های ملی در سطح کشور اشاره و بیان کرد : بر اساس آخرین تحقیق در سال 1390، از یک میلیون و 325 هزار نفر جمعیت معتاد در کشور در حدود 120هزار نفر را زنان مصرف کننده مواد به خودشان اختصاص داده بودند. 62 درصد زنان مصرف کننده متاهل ، 3 درصد آنها مطلقه و 35 درصد مجرد هستند.
مشاور دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: معنای این آمار این است که گرایش افراد متاهل ما به حوزه اعتیاد بیشتر از مجردها است. میانگین سن اغاز مصرف در زنان 27 و در مردان 21 سال است. 50 درصد از زنان اولین سنین شروع مصرف خودشان را 15 تا 19 سالگی مطرح کردند. در الگوی مصرف مواد در جمعیت عمومی زنان، تریاک، شیشه و کراک و داروهای غیر مجاز جایگاه خودشان را در حوزه مصرف نشان می دهند.
وی افزود: متاسفانه از زنان بیسواد تا افرادی که دارای لیسانس هستند در این طیف ملاحظه می کنیم. اگر بخواهیم از حوزه عوامل فرهنگی و اخلاقی بررسی کنیم باید بدانیم که سه درصد از معتادان زن بی سواد هستند ، 30 درصد در مقاطع ابتدایی و راهنمایی تحصیل دارند. 41 درصد در مقطع دبیرستان و دیپلم، نه درصد فوق دیپلم و 17 درصد لیسانس هستند.
صرامی ؛ مصرف مواد محرک در دختران دانشجو یک زنگ خطر دانست و یادآور شد: بر اساس تحقیقات ملی نشان داد در جمعیت دانشجوی دختران، بر اساس این تحقیقات نشان داد که 2.6 درصد دانشجویان ما مواد مصرف می کنند که سهم دختران دانشجو 1.4 درصد است و در حوزه داروهای روانگردان 10.3 درصد دانشجویان داروهای روانگردان مصرف می کنند که سهم دانشجویان دختر 11.2 درصد است.
وی در ارتباط با آمار مرگ و میر معتادین زن در کشور اظهار داشت : در 13 سال اخیر 2271 نفر خانم به دلیل سوء مصرف مواد فوت کردند یعنی سالانه 162 نفر از خانم های جامعه ما به دلیل سوءمصرف مواد از بین رفته اند.
این مدرس دانشگاه به نقش عوامل فرهنگی و اخلاقی در این زمینه پرداخت و گفت: متاسفانه فریب های فرهنگی از طریق سایت ها و شبکه های ماهواره ای آغاز شد و این فریب فرهنگی سه مطلب را برای خانم های جامعه ما جا انداخت، نکته اول اینکه مصرف مواد محرک و داروهای روانگردان کم خطر است، این سبب شد بسیاری از دختران و زنان ما که در این جمعیت قرار گرفتند به دلیل این فریب فرهنگی و باور غلط به سمت و سوی مصرف مواد بروند.
صرامی افزود: در سایت ها و شبکه های فرهنگی اعلام کردند که برای کاهش وزن و لاغری و برای رفع چین و چروک صورت، برای حفظ تناسب اندام، این فریب فرهنگی روی آنها این اثر را گذاشته است تا به سمت و سوی یک ماده محرک و یا حتی یک ماده مخدر بروند.
وی به بیان دیگر فریب های فرهنگی پرداخت و عنوان کرد: تبعیت از مد و بسط بسترخواهی جنسیتی از دیگر عوامل کشش زنان به مواد و داروهای اعتیادآور است. در بستر خواهی جنسیتی در حوزه یک گام اخلاقی، برخی از دختران و زنان به جهت قدرتمندی و برابرخواهی با جنس مرد گفتند که ما مصرف مواد را داشته باشیم تا نشان دهیم که ما هم می توانیم مواد مصرف کنیم.
صرامی کسب لذت های افراطی را به عنوان یک عامل اساسی در گرایش دختران و زنان به اعتیاد مطرح و تصریح کرد: وقتی جامعه یک الگوی صحیح برای لذت بردن نداشته باشد، وقتی جامعه از فقر نشاط اجتماعی برخوردار می شود و قتی جامعه غنی سازی اوقات فراغت را بلد نیست اتفاقا در این حوزه فرهنگی می بینید که یکی از عوامل را می تواند نقش آفرینی کند. البته بعضی اوقات در حوزه ضد اخلاق، بی بند و باری ها و عیاشی ها در بحث مصرف هم ایفای نقش کرده است.
صرامی به اهمیت وجود ستاد مبارزه با مواد مخدر در کشور اشاره کرد و گفت: ستاد متشکل از 12 وزارتخانه و سازمان و آنچه که ما در این وزارتخانه ها و سازمان ها از سال 1367 تا الان مشاهده می کنیم اتفاقا اگر این فعالیت ها نبود با توجه به حجم تهدیدی که در کشور است وضعیت ما خیلی بدتر از الان بود.
وی با بیان اینکه وقت آن نیست که توپ را در زمین همدیگر بیندازیم، یادآور شد: باید برای این 50 درصد جامعه یعنی زنان در برنامه ششم چشم انداز برنامه داشته باشیم. مجلس هیچ گاه پیوست های فرهنگی و اجتماعی را در ادوار گذشته مدنظر قرار نداده است. طرح اقتصادی به مجلس آمده است اما پیوست اجتماعی یا فرهنگی را نمی بینیم و ناخودآگاه ملاحظه می کنید که در جمعیت کارگری سهم اعتیاد زنان در صنعت از 21 درصد در محیط صنعت 11 درصد را به خودش اختصاص داده است.