
آشنایی با فرهیختگان مددکاری اجتماعی استان اصفهان؛ قسمت دوازدهم
در ادامه حرکت رسانه ای تحت عنوان “معرفی فرهیختگان مددکاری اجتماعی استان اصفهان” که در قالب سلسله مصاحبه های اختصاصی با فعالان و پیشکسوتان این حوزه در استان اصفهان در دستور کار این پایگاه تخصصی قرار گرفته و مرحله به مرحله، به شکل برنامه ریزی شده در دست اجرا می باشد، قسمت دوازدهم آن مصاحبه با آقای دکتر قاسم قجاوند می باشد که به شرح ذیل صورت پذیرفته است.
*لطفاً در ابتدا به اختصار خودتان را معرفی بفرمایید. چطور با مددکاری اجتماعی آشنا شدید و چه مسیری را از گذشته تا به امروز در حوزه مددکاری اجتماعی طی نموده اید؟ در کدام سازمان فعالیت دارید؟
- قاسم قجاوند هستم، دکتری مددکاری اجتماعی از کشور هند
- از سال ۱۳۷۹ با حرفه مددکاری اجتماعی آشنا شده و از سال ۱۳۸۰در قالب دانشجوی مددکاری اجتماعی وارد این رشته شدم، در حال حاضر در دانشگاه های کشور مشغول به تدریس بوده، مدیر مسئول کلینیک مددکاری اجتماعی آبین در شهر اصفهان و هم چنین با سازمان هایی چون سازمان بهزیستی، کمیته امداد، دادگستری، هلال احمر، نیروی انتظامی و معاونت ناجا، معاونت بهداشت و درمان، سازمان زندان ها، آموزش و پرورش، بسیاری از انجمن های خیریه فعال در استان و کشوری و … همکاری دارم.
*به نظر شما حوزه فعالیتی خدمات تخصصی مددکاری اجتماعی از گذشته تا بحال چه تغییرات کمّی و کیفی داشته است؟ اوضاع فعلی ارائه خدمات مددکاری اجتماعی را چگونه ارزیابی می کنید؟
- خوشبختانه در دهه های اخیر مددکاری اجتماعی جایگاه بهتری را در حوزه های مختلف جامعه نسبت به گذشته پیدا کرده است و هم چنین به لحاظ اکادمیک توانسته است موفقیت های چشم گیری بدست آورد. در این راستا با فارغ التحصیلان بی شمار این رشته در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و هم چنین نگارش و انتشار کُتب مختلف تخصصی شرایط مطلوب تری نسبت به قبل بدست آورده و شرایط فعلی مددکاری نسبت به دهه های گذشته وضعیت مطلوب تری را داراست اما هنوز از استاندارد های جهانی فاصله زیادی را داریم.
*جهت ارتقاء کمّی و کیفی خدمات مددکاری اجتماعی در سازمان های مختلف چه پیشنهاداتی دارید؟
- مهم ترین ضعف مددکاری اجتماعی عدم شناخت و آگاهی آحاد مردم جامعه و هم چنین بسیاری از سازمان های دولتی و غیر دولتی با این حرفه می باشد، دیگر مشکلات مددکاران اجتماعی عدم اطلاعات لازم و کافی نسبت به نقش مددکار اجتماعی در حوزه های مختلف سازمانی و جامعه می باشد، عدم داشتن اتحاد و وحدت لازم بین مددکاران اجتماعی خصوصاً پیشکسوتان این حوزه این عدم رویکرد یکسان و داشتن یک وحدت رویه مشخص در بین مددکاران اجتماعی خصوصاً صاحب نظران در این حوزه و اختلاف نظر چشم گیر آنان باعث در جا زدگی این حرفه و مشکلات عدیده برای آن گردیده است. نبود امکانات آموزشی لازم خصوصاً در فیلدهای کارورزی مددکاران اجتماعی و جدی نگرفتن فعالیت های عملی از سوی دانشجویان، مددکاران اجتماعی، اساتید و حتی سازمان های ذیربط، عدم وجود ارتباطات لازم با سایر کشورهای دارای سبک و نام در حوزه مددکاری اجتماعی و تبادل ارتباطات با آنان، بی توجه ای مددکاران اجتماعی و عدم مسئولیت پذیری آنان در خصوص وضعیت و جایگاه مددکاری اجتماعی در کشور، عدم وجود مراکز آموزشی متعدد خصوصاً در مقاطع تحصیلات تکمیلی در ایران چه در دانشگاه های دولتی و چه در دانشگاه های آزاد سراسر کشور، وجود چندگانگی در بین مسئولین این حوزه و سردرگمی دانشجویان و فارغ اتحصیلان حرفه مددکاری اجتماعی از جایگاه مددکاری اجتماعی و حوزه های فعالیتی آن و … از این رو پیشنهاد می گردد که مددکاران اجتماعی با توجه به موارد ذکر شده و موارد متعدد دیگر تلاش نمایند با یکدلی، اتحاد و همبستگی شرایط مددکاری اجتماعی را به مانند سایر حرف یاورانه هم چون روان شناسی و مشاوره تغییر دهند
*صحبتهای پایانی شما را البته از منظر یک مددکار اجتماعیِ متخصص میشنویم
- امروزه باید بپذیریم تا رسیدن به استانداردها فاصله زیادی داریم چرا که مددکاری اجتماعی در ایران یک رشته نوپایی است و برای بهبود وضعیت و کاهش این فاصله باید تلاش های زیادی در فیلدهای کارورزی و کار عملی دانشجویان چرا که مددکاری اجتماعی در دنیا به عنوان یک حرفه عملی شناخته شده است، در بخش تدریس و انتقال دانش به افراد جویای دانش باید به روز شد و از علم نوین حرفه مددکاری اجتماعی بهره جست، نگارش و انتشارات کتب تخصصی بیشتر اما با کیفیت، برگزاری کارگاه های آموزشی با عناوین مختلف در سطوح ملی و فراملی، گردهمایی های علمی، می تواند تأثیر شگرفی بر علم و دانش مددکاران اجتماعی داشته باشد، افراد باید علمی تر و به روزتر و با متد مددکاری نوین در دنیا آشنا باشند و هر روز سطح دانش و معلومات خود را ارتقا بخشند، در علم مددکاری اجتماعی باید از نظریه های مددکاری بهتر و بیشتر استفاده گردد. و هم چنین باید تلاش کرد برای مددکاران اجتماعی جوان با انگیزه و جویای نام فضاهای لازم فعالیتی را ایجاد نمود.
مصاحبه و گردآوری: هما صدری؛ عضو تیم تخصصی وبسایت مددکاران اجتماعی ایرانیان
پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران